Skip to content

“Door Netwerkpro ben ik een krachtige vrouw geworden” | De impact van Netwerkpro

Het was een feestelijke afsluiting van het programma ‘Regie over je eigen toekomst’ in Amsterdam, waarbij vijftien vrouwen stappen hebben gezet richting de arbeidsmarkt.Vol enthousiasme deelden ze hun verhaal voor een zaal vol mentoren en professionals uit ons netwerk:“Ik heb veel geleerd van Netwerkpro, de woorden geven mij zelfvertrouwen en maken mij sterk”, aldus deelnemer Luwam.

“De energie die jullie hebben gevonden door het Netwerkpro programma, ik hoop dat jullie dit nooit gaan verliezen”. Deze woorden sprak projectcoördinator Elena Cavagni (ook oud-Netwerkpro deelnemer) uit naar de vrouwen van dit project. Als coördinator zag zij het zelfvertrouwen van de dames groeien. “Het is een privilege en een voorrecht voor mij om te zien hoe het Netwerkpro programma bij hen werkt. Bij de start zag ik al meteen de kracht van deze vrouwen, maar je kon aan de houding van de vrouwen zien dat zij daar zelf niet in geloofden. En kijk nu naar waar ze nu staan, hoe ze geleerd hebben om zelfvertrouwen te hebben!”

Rolmodellen Fatima en Adiba | “Wees niet bang voor verandering

Fatima Abdul Munem vond ook mede door  Netwerkpro nieuwe kracht. Fatima volgde in 2017 het Netwerkpro-programma gen werkt nu als chef in de keuken van Hotel Casa. Ze is dankbaar voor wat het programma voor haar heeft betekend: “Door Netwerkpro ben ik een krachtige vrouw geworden.” Ze besloot een koksopleiding te gaan volgen en kwam als stagiaire binnen bij Hotel Casa. Inmiddels is ze een diploma én een contract rijker! Haar tip voor de dames? “Wees niet bang voor een verandering. Ga door met wat je wil en wat je leuk vind om te doen. Je moet niet thuis blijven maar zoek de hulp van Netwerkpro, want zij hebben mij hele goede en grote kansen aan mij gegeven.”

Adiba kwam in 2015 naar Nederland. In Syrië was zij docente biologie en zij wilde graag ook haar weg vinden in Nederland. Via de gemeente kwam zij in contact met Netwerkpro. Adiba volgde het trainingsprogramma en kon dankzij Netwerkpro beginnen aan een stage als docente biologie aan het IJburg College. Toen zij als expert kon worden opgeleid als ervaringsdeskundige en trainer van de 7ROSES methodiek , pakte zij die kans met beide handen aan. Zij voerde samen met Elena succesvol het 7ROSES project uit, waarbij traumaverwerking centraal staat. En netwerken helpt: via Elena werkt zij nu als trainer bij VluchtelingenWerk!

Adiba adviseerde de dames om door te gaan met vrijwilligerswerk en contact maken met de Nederlandse mensen. “We moeten een balans maken tussen ons land en Nederland. Dan kunnen we hier groeien en onze weg vinden.”

Fatima en Adiba die tijdens de training hun inzichten, ervaring en tips delen met de groep.

Een nieuwe toekomst door samenwerking in de stad

Het programma ‘Regie over je nieuwe toekomst’ maakt het mogelijk om vanuit individuele talenten en kracht een start te maken met een nieuwe toekomst in Nederland. Tijdens het programma worden de deelnemers actief begeleid in netwerken en het zichzelf zichtbaar maken op de arbeids- en participatiemarkt. Onze belangrijke partner United Way the Netherlands maakte dit project mogelijk door financiële steun en het waardevolle netwerk en de ervaring. Ook werkte Netwerkpro in dit project samen met Boost Amsterdam voor de trainingslocaties en activiteiten, met Dress for Succes, voor kledingadvies en een winnende indruk en alle organisaties van het Kanstraject Netwerkpro wil deze partijen bedanken en kijkt uit naar een hechtere samenwerking.

Asnat met haar mentor Roos, beide (oud-) deelnemers, beide aan het werk!

“Netwerkpro heeft veel effect op vrouwen”

De persoonlijke mentoren van de deelnemers waren natuurlijk ook aanwezig tijdens deze feestelijke avond. Vol trots keken zij naar de pitches van hun mentees en reikten na afloop de certificaten uit aan de deelnemers. Voor mentor Roos Gerritsen was dit een extra bijzonder: een aantal jaren geleden ontving zij zelf dit Netwerkpro certificaat tijdens het programma voor jonge HBO- en WO afgestudeerden. “Wat ik geleerd heb van Netwerkpro, is dat je je netwerk kan inzetten om alles te bereiken wat je wil. Ik vind het zo mooi om te zien hoe Netwerkpro vrouwen in hun kracht zet en dat het heel veel effect heeft op vrouwen, zowel voor nieuwkomers als voor vrouwen die al langer in Nederland wonen.”

Omdat Roos veel heeft geleerd van Netwerkpro wil zij graag wat terugdoen. Daarom gaf zij zich op als mentor voor Asnat: “Ik heb haar leren kennen als iemand die ontzettend veel doorzettingsvermogen heeft. In het begin twijfelde ik zelfs of ik wel iets voor haar zou kunnen betekenen, want ze kwam op een dag naar me toe en zei opeens ‘ik heb trouwens een baan’. Uiteindelijk bleek dat niet helemaal te bevallen en hebben we samen gepraat over wat zij wil en wat ze belangrijk vindt in een baan. Asnat vindt het belangrijk om te integreren in de cultuur en om de Nederlandse taal te kunnen spreken tijdens haar werk. Ze is heel gedreven en ik ben dan ook super trots dat zij een stage heeft bemachtigd bij Hema. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij er met haar doorzettingsvermogen zeker gaat komen!”

En hoe nu verder?

Naast Asnat gaat nog een deelnemer starten bij HEMA. Een aantal deelnemers gaan stagelopen bij een kapsalon, een buurthuis en in de zorg. Twee vrouwen zijn gestart (of gaan nog starten) met een opleiding. Allemaal met hetzelfde doel: een autonome toekomst in Nederland.

Wilt u vrouwen in uw gemeente ook activeren richting de arbeidsmarkt? En samen zorgen voor inclusie in de Nederlandse samenleving? Neem voor meer informatie contact op met Hester Wolrich: hester.wolrich@netwerkpro.org | 0610757971

Werkbezoeken tijdens het Kanstraject o.a. bij Cordaan Thuiszorg en de HEMA.

Back To Top