Skip to content

Internationale samenwerking om vrouwen meer kansen te geven

Amsterdam – Trainers voor de Toekomst is een samenwerking tussen Netwerkpro en de Belgische organisatie FMDO om vrouwen met migratieachtergrond een stap verder te helpen in hun carrière. Met hun innovatieve methode zijn ze aan de slag gegaan om de eerste twintig vrouwen in Amsterdam en Oostende op te leiden. 


In Trainers voor de Toekomst krijgen vrouwen met migratieachtergrond 8 trainingen die hen gaan helpen om zelfzekerder in de arbeidsmarkt te staan. Met workshops rond identiteit, positief denken, talent en persoonlijke doelen, bieden de trainingen nieuwe tools aan waar deze doelgroep normaalgesproken niet snel mee in aanraking komt. 

Zelf actieve rol opnemen 

Na de trainingen biedt het project de kans aan de deelnemers om zelf een actieve rol te nemen in hun professionele ontwikkeling. Wie wil kan na het traject zelf trainer worden, om zo andere vrouwen te coachen om hun ambities waar te maken. Op die manier geeft het project hen de mogelijkheid om hun CV ook tastbaar te versterken. 

Trainer Aliaa Alnouri van Netwerkpro: “De trainingsdagen van Trainers voor de Toekomst waren een geweldige kans om een pauze te nemen van de drukte van het leven en een kijkje te nemen naar mezelf: wie ben ik? Welke sterke punten heb ik en wat wil ik zijn in het leven? Welke waarden vind ik belangrijk? Ik kijk ernaar uit om ook andere vrouwen te empoweren”.

Vrouwen als specifieke doelgroep 

Arine Hujiboom van Netwerkpro: “De keuze voor vrouwen met migratieachtergrond is zeer bewust. Deze groep neemt nog altijd meer de klassieke zorgtaken op zich in het gezin. En op de arbeidsmarkt vinden zij minder snel een eerste job. Bij mannen met migratieachtergrond is dat minder het geval; zij vinden sneller startbanen waar minder kennis van de Nederlandse taal vereist is. Daarom is het belangrijk om voor hen deze trainingen op maat aan te bieden”

Internationale samenwerking 

Trainers voor de Toekomst is tot stand gekomen dankzij een Erasmus+-beurs, met deze steun konden de beide organisaties hun eigen expertise uitwisselen. NETWERKPRO is sterk in onderwerpen zoals mentaal welzijn en empowerment. FMDO heeft veel ervaring met vrijwilligers versterken door hen zelf een actieve rol te geven bij onze organisatie. Zo werken ze al met ambassadeursprojecten, waar hun vrijwilligers zélf aan de slag gaan om andere mensen met migratieachtergrond te helpen. Met deze uitwisseling hebben we een mooi inhoudelijk resultaat bereikt dat we zonder elkaar niet bereikt zouden hebben.” 

Ambitie om te groeien 

Ivy Goutsmit van FMDO “Met dit vernieuwende traject hopen we zo veel mogelijk vrouwen te kunnen versterken. Daarom dromen we ervan dat andere organisaties ook aan de slag gaan met deze methode. We willen echt een verschil kunnen maken bij deze vrouwen. Als ik mag dromen gaat deze methode verder dan Amsterdam en Oostende, maar breiden we dit uit in heel Europa. Het programma is alvast verstaald naar het Engels. Maar het zou ook al fijn zijn als we hier in Vlaanderen mee aan de slag kunnen” 

Wie meer wil weten over het project kan terecht op website

Back To Top